Què és la teràpia ventilatòria?

La respiració és el conjunt de processos que permeten l’entrada i sortida d’aire dels pulmons, cosa que ens permet assimilar l’oxigen de l’atmosfera i expulsar el diòxid de carboni produït pel metabolisme cel·lular. Per tal que es produeixi aquest intercanvi de gasos, és important que hi hagi prou aire que arribi als alvèols dels pulmons i el sistema respiratori, i els músculs respiratoris han de funcionar correctament. 

En moltes malalties que afecten el sistema respiratori, el sistema nerviós i els músculs del sistema esquelètic, i també en casos de lesions greus, la bomba respiratòria pot ser incapaç de donar suport al sistema respiratori, provocant una insuficiència respiratòria. 

La teràpia ventilatòria, també anomenada ventilació mecànica, s’utilitza per donar suport a la respiració amb l’ajut d’un dispositiu ofereix assistència a la respiració. S'utilitza amb pacients que no poden respirar espontàniament.

És una forma valuosa de tractament de suport i fins i tot pot resultar vital. La teràpia ventilatòria es pot administrar durant l’hospitalització, però també es pot prescriure als pacients a casa seva quan la insuficiència respiratòria és crònica. 

Al llarg dels anys, s’han desenvolupat diversos mètodes i tècniques de ventilació mecànica artificial. Els antics pulmons d’acer s'han substituït ara per respiradors mecànics de pressió positiva d'avantguarda.

Area Terapeutica

Mètodes de ventilació mecànica

En funció de l’estat del pacient, es poden adoptar diversos mètodes de ventilació:


Suport ventilatori amb pressió: quan el pacient respira, el respirador subministra un nivell de pressió positiva que garanteix l’assistència en la fase inspiratòria. 
Ventilació assistida: el respirador es sincronitza amb la respiració autònoma del pacient, garantint així un cicle respiratori òptim.
Ventilació controlada: el respirador funciona independentment de la respiració del pacient, regulant cadascuna de les fases. Per exemple, s’utilitza en malalties neuromusculars com la distròfia o la malaltia neuronal motora, que provoquen la paràlisi dels músculs respiratoris.

Per què hauria de triar els vostre servei?
Fa molts anys que estem compromesos amb la gestió domiciliària de pacients crònics amb respiradors mecànics. Per a nosaltres, gestionar la malaltia crònica del pacient no significa només subministrar un dispositiu de ventilació mecànica que s’adapti a les seves necessitats; significa també tenir cura de la persona globalment. Combinem tecnologies d’última generació amb les habilitats i calidesa humana del nostre personal tècnic i mèdic altament especialitzats, que forma i acompanya els cuidadors en la difícil tasca d’atendre a casa persones amb malalties que, fins fa poc, només podien ser tractades als hospitals.  

Però la nostra missió no consisteix només en tractar la malaltia. Mitjançant el monitoratge i el seguiment dels pacients, ens assegurem que estan seguint el programa de tractament, de manera que el cost assumit pel Servei Nacional de Salut sigui adequat i el servei prestat resulti eficient i sostenible.